СМИ о нас

Грижу живота зашивають сіткою

Професор Ярослав Фелештинський оглядає пацієнта після операції. На місці пахвинної грижі вживив сітку для зміцнення живота

Киянину Юрію Слобідському, 69 років, прооперували пахвинну грижу. Кишку, яка випиналася із живота, вправили на місце, а в слабкі м'язи вшили сітку.

— Я не знаю, звідки взялась у мене грижа. У батька її не було. Але думаю, якщо у людини є схильність, то рано чи пізно з'явиться, — розповідає. — Спочатку була наче припухлість. Нічого не боліло й не тягнуло. Але відчував, що туди, з лівого боку, провалюється кишка все більше і більше. Вправляєш її рукою, якийсь час минув — вона знову з'являється. Нікуди поїхати не можна, бо знаєш, що кишка в самий непідходящий момент ущемиться. Почнеться непроходимість кишечника, вміст буде гнити.

Лежить в палаті 5-ї лікарні Києва за 2 год. після операції. Її робили через розріз у животі. Тривала 40 хв.

— На операції був при свідомості. Усе відчував. Це вже друга операція на грижу. Перша утворилась справа 10 років тому. Рік із нею проходив. Тоді оперували, поставили сітку. До цього часу не турбує.

Пахвинна грижа виникає через слабкість м'язів живота. Часто її спричиняє вроджена вада. З віком може проявитися при фізичних навантаженнях, піднятті важкого. Слабке місце розходиться навіть від качання преса, розповідає директор центру хірургічного лікування гриж живота професор Ярослав Фелештинський.

— При навантаженні та кашлі м'язи скорочуються, затискають орган, що провалився між ними. Найчастіше це кишка. Порушується кровообіг, починається непрохідність кишечника. Защемлені ділянки відмирають, розвивається нагноєння із зараженням крові. Це може призвести до смерті.

75% пацієнтів з пахвинними грижами — чоловіки. У жінок така аномалія виникає під час вагітності, пологів чи після операції. Пахвинна грижа не минає.

— В Україні її оперують через розріз та лапароскопічно. На животі роблять три проколи. Один із них для камери. Інші два — для хірургічних інструментів. Зображення внутрішніх органів виводять на екран. Операцію проводять два хірурги. Один оперує, інший маніпулює камерою. Таке в Україні лише почали впроваджувати.

Триває операція до 1,5 год.

— Слабке місце укріплюють сіточкою, яку розробили спеціально для гриж. Зроблена з матеріалу, який не відторгається організмом. У неї, як у каркас, проростає сполучна тканина. Формується міцна штучна стінка, яка зміцнює м'язи живота.

Операція минає без крові. Пацієнта зазвичай виписують додому на другий день.

Дата: 21.06.2019 Источник: gazeta.ua
Запись на прием